CLOSE ENCOUNTERS – EMBODIED JOURNEYS // Den Frie & Dansehallerne

I married him when I was 14 – to fetch water.

Wanjiku Victoria Seets præsenterer som den første kunstner sit værk i dette års CLOSE ENCOUNTERS udstilling på Den Frie, og hendes installatoriske værk BLINKERED hænger ved hele aftenen. Med de meget forskellige fortællinger, hvor hun tager afrikanske kvinders historier og gør dem til sine egne, understreger Wanjiku Victoria Seets at der ikke bare er én fortælling om Afrika – men mange. Og at Afrika derfor ikke skal kategoriseres så entydigt som det alt for ofte sker.

Dette års CLOSE ENCOUNTERS udstilling – EMBODIED JOURNEYS – er som altid et samarbejde mellem Den Frie og Dansehallerne, og er i år kurateret af koreograf og danser Julienne Doko, der har samlet et hold af danskbaserede pan-afrikanske/afro-europæiske kunstnere til årets udstilling.

De seks værker i EMBODIED JOURNEYS er skabt af Jeannette Ehlers, Jupiter Child, Wanjiku Victoria Seest, Sall Lam Toro og Phyllis Akinyi, som alle – sammen med Julienne Doko der også bidrager med et værk – opfører en performance journey gennem udstillingen, to gange dagligt i udstillingsperioden d. 7.-10. juni.

Udstillingen EMBODIED JOURNEYS betegnes som værende en koreografisk udstilling indenfor en ramme af dans, performance og installationskunst, men jeg mener nu vi som publikum snarere får en intens oplevelse af tværdisciplinær karakter, som understreger de refleksionsspørgsmål som kunstnerne stiller. For der er ingen tvivl om temaet, hvor tilhørsforhold, dekolonisering og objektiveringen af den sorte krop med rette dominerer, men udstillingen (og i særdeleshed kunstnernes performance journey) er i mine øjne blevet en lidt for massiv budbringer.

Men ok, måske er det det som skal til.

CLOSE ENCOUNTERS – EMBODIED JOURNEYS kan opleves på Den Frie d. 7.-10. juni 2023.

Foto: Christian Brems

SE MERE HER FRA DEN FRIE

SE MERE HER FRA DANSEHALLERNE