BREVE I DIAMANTEN // Den Sorte Diamant

⭐⭐⭐⭐

Private breve på scenen lukker op for det intime spil mellem mennesker, som kun kan opstå i et gammeldags papirbrev, hvor man kan fornemme tiden. Tiden der går med at skrive brevet, tiden mens man i spænding venter på at modtageren står med brevet i hånden, og den ulidelige ventetid der må udholdes, mens man venter på svar.

Og hele den intime virkelighed får man med, når Det Kongelige Bibliotek i samarbejde med Cinemateket og Det Danske Filminstitut, iscenesætter oplæsningen af breve til og fra nogle af Danmarks største kulturpersonligheder gennem tiderne.

Tirsdag d. 4. februar var det filmens store personligheder der var i spil, og en lille udsøgt skare af passionerede skuespillere (Morten Kirkskov, Laura Bro, Thomas Levin, Karin Heinemeier og Ellen Hillingsø) gav liv til breve og intime tanker, der i en svunden tid var sendt til og fra stjerner som Asta Nielsen, Betty Nansen, Clara Pontoppidan og filminstruktøren Carl Th. Dreyer.

På skærmen i Dronningesalen blev der vist både billeder og filmklip, elegant ledsaget af pianisten Lars Fjeldmose. Og når man både hører de ledsagende pianotoner, ser de gamle sort/hvide billeder, og hører passionerede skuespillere læse op fra de private breve, så undgår man ikke på fortryllende vis at blive suget ind i en verden af i går.

Humor, kærlighed, hovmod og stjernenykker – vi fik det hele, og Den Sorte Diamants iscenesættelse af brevene fra bibliotekets unikke samling er ikke bare en god idé, men en skøn lille brev-forestilling udført med sikker hånd – og en hel del passion.

Foto: Casper Koeller

SE MERE