AT LÆRE AT DØ // Mungo Park

⭐⭐⭐

”Lad være med at græde, Alexander”

Lærerinden Elin får åndenød bare hun tænker på klodens apokalyptiske fremtid, og bedre bliver det ikke når man skal fortælle en hel skoleklasse om klimakrisen, specielt ikke når man har besluttet sig for at sige sandheden. Og lider af klimaangst.

Instruktør og iscenesætter Viktor Tjerneld har forsøgt at knække koden for hvordan man fortæller om klimakrisen, uden hverken at lyve – eller gå helt ned på det. Og det er ikke nogen let opgave. I forestillingen AT LÆRE AT DØ på Mungo Park følger vi sideløbende lærerinden Elin, der med sin klimaangst smider alle tøjler og fortæller sine elever at de skal dø, og på den anden side klimaoptimisten Andreas, der i sit nye job i Teknik- og miljøforvaltningen forsøger at holde humøret højt, og insisterer på at han gør en forskel – skridt for skridt.

Og så er der børnenes stemme, for på en storskærm får publikum løbende de små poders svar på hvad klimakrisen egentlig er – hvilket naturligvis er til dels opløftende, forståeligt nedslående, og bestrøet med den klassiske cuteness-faktor i al sin naivitet.

Det er Sebastian Aagaard-Williams der fint spiller den kommunale optimist Andreas, der er flyttet ind hos sin Alzheimer ramte mor i kørestol, og hele tiden må høre for sin mangel på kampgejst – for moren er 68’er generationen, der var vant til at kæmpe med sværd i hånd om så det gælder. Og Andreas er bestemt ikke villig til at tage noget sværd i hånden. Men det kan man måske lave om på – specielt hvis man ikke bliver lyttet til, og endda bliver fyret fra sit ønskejob i Teknik- og miljøforvaltningen.

Rikke Westi, der både spiller skolelæreren Elin, og har rollen som den syge men kampklare mor til Andreas, er på den klart mest udfordrende opgave i Tjernelds AT LÆRE AT DØ. For mens Westi finder flot ind til den gamle dames krøllede sind i gennemtænkte passager, så er hendes Elin karakter meget karikeret formuleret af Viktor Tjerneld, og lugter lidt for meget af hvordan mænd oftest tænker at kvinder reagerer.

Viktor Tjernelds AT LÆRE AT DØ på Mungo Park er en til tider flot og hæsblæsende opsamling af klimaangst, handlekraft og aktivisme, hvor både Sebastian Aagaard-Williams og Rikke Westi leverer solide præstationer. Men alt i alt falder forestillingen desværre over egne ben i dens karikerede personfremstilling, med den hysteriske kvinde, den eftertænksomme mand, den kampklare 68’er og de reklamefilmsagtige nuttede børnestemmer.

AT LÆRE AT DØ spiller på Mungo Park fra d. 3. til d. 27. oktober 2022.

Foto: Rumle Skafte

SE MERE HER