Anmeldelse: TIL TJENESTE // Revolver, Teater Republique, Østerbro Teater

⭐⭐⭐⭐

Traumer fra Rød stue.

Astrup & Bordorffs velfærds konstruktivistiske scenekunstværk TIL TJENESTE, er på ingen måde at betragte som et almindeligt teaterstykke med handling, skuespil og dramaturgi som vi kender det. TIL TJENESTE er et tværdisciplinært nålestiksangreb, et revolutionært stilleben. For kunstnerduoen Kirsten Astrup og Maria Bordorff ønsker ikke en plads ved riddernes runde bord – de rider deres egne veje, skaber billeder og følelser, og udvikler mens de rider.

Som i DDRs velmagtsdage lyder der pauker og fanfarer ved heltindernes ankomst, og Nytårsaften får pludselig en uventet drejning for tre arbejdsløse omsorgsmedarbejdere, der efter en rundvisning på Københavns Rådhus, ved et tilfælde bliver spærret inde i tårnet bag Rådhusuret.

Og der – blandt kurrende duer der taler lige så meget som de skider, truende buster fra fortiden der har overlevet Katrine Dirckinck-Holmfelds havnevask, samt støvede flasker der ikke er helt tømte, og derfor stadig kan bruges i revolutionsøjemed – der finder de tre heltinder hinanden, og sammen med den frustrerede akademiker der er endt som rundviser, samler de puslespillet om danskernes manglende omsorg, om velfærdssamfundets sammenbrud, og revolutionens nødvendighed.

Oversygeplejersken Signe Egholm Olsen, den gravide jordemoder Lise Lauenblad og den sygemeldte vuggestuepædagog Luise Kirsten Skov finder fælles fodslag i deres frustration over velfærdens kollaps, og sammen med den desillusionerede cand.comm., rådhus-rundviseren Lucia Vinde Dirchsen, træder de nu i karakter. De øjner mulighederne i at have adgang til et af Danmarks største udstillingsvinduer, Rådhusuret, som netop på Nytårsaften bliver set af mere end 1,4 mio mennesker på direkte TV.

Og så er det, at duerne, busterne, og flaskerne begynder at tale.

Et honninghjerte – et masseproduceret kærlighedssymbol. Det var takken.

Men den traumatiserede jordemoder, levende og overgivende spillet af Lise Lauenblad, den indædt sure oversygeplejerske, der skyder skylden på de varme hænders manglende stamina, klassisk ondt spillet af Signe Egholm Olsen, og den nedbrudte vuggestuepædagog der konstant snakker om gode og dårlige afleveringer, elegant turneret af Luise Kirsten Skov, skal lige skubbes det sidste stykke vej af den opgivende cand.comm., underspillet til perfektion af Lucia Vinde Dirchsen.

For det er først her, med akademikerens fortællinger fra bureaukratiets verden, at det kapitalistiske systems uundgåelige undergang står klart for alle, og nødvendigheden af fælles kamp og aktivisme bliver forstået for alvor. Men hvad skal der stå på banneret, hvad er ordene der fanger alle 1,4 millioner TV seere nytårsaften, uden de zapper væk.

Det er umuligt at forstå forspillet til forestillingen på Revolver, hvor et helt hold af skuespillere blev skiftet ud, en stedfortrædende instruktør og caster – Mikkel Flyvholm – blev tilføjet, og premieren udskudt en måned. Men som forestillingen TIL TJENESTE fremstår nu, er værket fuldt ud levedygtigt. Billederne Astrup & Bordorff skaber på Revolver er skønne i al deres magt og vælde, og med de indlagte sange i forestillingen, fremstår forestillingen TIL TJENESTE som en affyringsrampe for noget mere – som en grobund for diskussioner, og som en tværdisciplinær fuckfinger til vores uantastelige velfærdssamfund af i dag.

TIL TJENESTE spiller på Teater Republiques Revolver scene fra d. 27. april til d. 17. maj 2023.

Foto: Sara Galbiati

SE MERE HER