Anmeldelse: OTHERNESS // Studion, Malmö Stadsteater

⭐⭐⭐⭐

Træk vejret dybt, slap af, og mærk efter. Hvordan har du det lige nu?

Efter alle i STUDION – Malmö Stadsteaters mindste scene, øverst oppe på HIPP – var blevet bedt om at iføre os de udleverede ens hvide t-shirts, er det måske en rigtig god idé at lige at mærke efter, hvor man er, hvordan man har det. Og med denne introduktion til ens eget selv, blev Magdi Salehs debutforestilling OTHERNESS skudt i gang på bedste vis.

Magdi Saleh er jo bedst kendt som skuespiller på Malmö Stadsteater, men med teatrets åbenhed overfor kunstnerisk udvikling, og ønsket om at skabe engagerende samtidsdramatik, slog teaterchef Kitte Wagner til, og lod Saleh udforske Malmös borgeres opfattelse af inklusion, følelsen af at være udenfor, følelsen af at være anderledes. Og med et utal af personlige samtaler med borgere i Skåne, fik Saleh skabt et solidt grundlag for udvikling af forestillingen OTHERNESS, som han også selv instruerer.

Hvad er det første du tænker på, når du hører ordet Anderledes? Det var et af Magdi Salehs spørgsmål til de skånske borgere, og på de ca. fem kvarter OTHERNESS varer, får de fire skuespillere Sandra Mahmoud Lindquist, Nancy Ofori, Josef Törner og Amanda Quartey os til at både måbe, tænke og smile. For det er en altomfavnende samling af følelser og fakta, som Saleh præsenterer os for på STUDION.

Rosamunda Annorlunda har en hund som er en kat

De fire på scenen er lige så forskellige som de er ens, præcis som alle os andre, forskellen er blot, at alle os derude går og tumler med tanker vi oftest ikke deler – tanker om hvem der er anderledes, og hvem der er ligesom os, og dermed rigtige eller forkerte.

Ved alle hvad der er meningen med livet? Er man anderledes når man ikke ved det?

At være anderledes er også en følelse mange kørestolsbrugere har. Og den tilflyttede bager, der bager sine kager på en måde landsbyens beboere aldrig har prøvet før. Og hende med en hudfarve, der ikke er er den samme som alle de andre i skolegården. Og rengøringsmanden der går i bad tre gange om dagen, ”for tänk om fis duft sätter sig i mit hår?

Jeg sætter min hat som jeg vil

Også Klaus Rifbjerg og Bent fabricius-Bjerres skønne sang, som Daimi gjorde verdensberømt i lille Danmark, har fundet sin plads i Magdi Salehs OTHERNESS. Om det er danske Sandra Mahmoud Lindquist der har haft det minde med i udviklingen af forestillingen, ved jeg ikke, men hendes skønne Jeg er sgu min egen performance i det helt store cabaret skrud, trak i hvert fald smilene frem hos de danske besøgende til premieren – og huskede os på, at det at være anderledes ikke blot er et svensk fænomen.

Magdi Salehs smukke debut som både dramatiker og instruktør lover godt for fremtiden, og jeg tror ikke at OTHERNESS bliver det sidste vi ser til Saleh i de roller.

OTHERNESS spiller på Studion på Malmö Stadsteater fra d. 3. marts til d 1. april.

Foto: Emmalisa Pauly

SE MERE HER OM OTHERNESS