Anmeldelse: LES ETOILES // Pariseroperaen, København Danser, Østre Gasværk

⭐⭐⭐⭐⭐

Je vous en prie messieurs.

Tak siger festivallederne Ulrik Birkkjær og Thomas Mieth fra scenen, men for dælen – det er jo os der takker. Endnu en gang er det lykkedes d’herrer – a.k.a. dansefestivalen København Danser – at hente verdensstjerner til byen. Stjernedanserne fra Opéra national de Paris er i disse dage på besøg i Østre Gasværk, hvor alting summer på fransk, og selv Hendes Majestæt Dronningen har meldt sin ankomst.

Forestillingen LES ETOILES er præcis hvad den udgiver sig for, stjernedansere der spiller med musklerne, og i en smukt tilrettelagt gallaforestilling præsenterer sit danske publikum for uddrag af Pariseroperaens imponerende repertoire.

Med ni musikere linet op ved scenen – med karismatiske Emma Steele på 1. violin – flyver danserne ind og ud af den enorme scene i Østre Gasværk, hvor dansevinylen bliver udsat for både velkendte klassikere som Giselle, Sylfiden og Carmen, plus værker der ikke så ofte bliver danset i Danmark, som LE CHANT DU COMPAGNON ERRANT og AUNIS.

Og netop Maurice Béjarts LE CHANT DU COMPAGNON ERRANT – Vandringsvennens sang – med stjernedanserne Mathieu Ganio og Audric Bezard på scenen, er efter min mening aftenens clou. Med den fremadstormende stjernebaryton Teit Kanstrup ved siden af Nikolai Tokarev på klaveret, giver de to dansere publikum en rystende god oplevelse. For at høre Mahlers musik fremført på et så højt niveau, gør at oplevelsen af Ganio og Bezards trin bliver løftet til et kuldegysfremkaldende intenst øjeblik.

Stjernedanserne fra Pariseroperaen performer uantasteligt, og det eneste man kunne anfægte ved aftenen i Østre Gasværk er, at stjernestøvet stadig sidder i håret når man kommer hjem. Men pyt – jeg tror jeg lader det sidde.

LES ETOILES opføres i Østre Gasværk d. 3. og d. 4. juni 2023.

Foto: Svetlana Loboff

SE MERE HER