Anmeldelse: FUCK KATHARSIS // Aveny-T

I Aveny-Ts nye væksthus gror der vildtvoksende planter, der ikke altid holder sig indenfor den nye kasses rammer. En af de planter hedder Emil Rostrup, der som huskunstner her i foråret 2023, er blevet bedt om at skabe et nyt scenestatement, et nyt udråbstegn om man vil.

For hele ideen med at spærre Rostrup inde i en kasse, er jo netop at se hvordan han – som en Houdini anno 2023 – kan slippe ud af kassetænkningens forkrøblende rammer. Og det kommer ikke uden sværdslag, ikke uden casualties på slagmarken, hvor vi var flere der røg i med begge ben. Jeg troede at vi kunne bokse Rostrups procesformat inde, sætte mærkater på som passer ind i vores tankegang, og nådigt uddele stjerner som vi plejer på vores institutionaliserede medier og platforme. Jeg tog fejl. For Emil Rostrups procesformat på Aveny-T skal opleves 1:1, og ligegyldigt hvad vi sure gamle mænd på balkonen råber, så er det kun mødet mellem dig og Rostrups tankemylder i væksthuset der tæller.

Og lige nu er det FUCK KATHARSIS der kan opleves på Frederiksberg Allé – et følelsesorgie med skuespilleren Tani Dibasey som ultimativt midtpunkt, i en verden bygget op som et green screen studie, hvor Dibasey forsøger at fremmane sine følelser. For hvis du ikke kan mærke dine følelser, hvordan skal du så kunne opnå katharsis – den åndelige renselse.

Tani Dibasey giver sig 100% i kampen for at opnå indsigt, og virkelig mærke sine følelser på krop og sind. Og vi som gæster i Væksthuset for lov til at komme nærmere på både Dibaseys sande følelser, mislykkede overgreb på egen krop og desperate forsøg på selvdestruktion, end man normalt må kunne forvente i et teater. Men som sagt er Emil Rostrups erklærede mål ikke at underholde, men at skabe et nyt gennemsigtigt holdepunkt for det komplekse og tvetydige i følelser – og scenekunst.

Du skal ikke være bange. Men du må godt være opmærksom. Det er muligvis Emil Rostrups proces der bestemmer, men det er dit valg og dine følelser. Green screen eller ej.

FUCK KATHARSIS kan opleves på Aveny-T d. 1. – 11. marts 2023.

Foto: Emil Rostrup.

SE MERE HER