Anmeldelse: FORCE MAJEURE // Scala, Aarhus Teater

⭐⭐⭐⭐⭐

Sort humor i hvid sne på Aarhus Teater.

Man kan slet ikke løbe i skistøvler! Det er bare en af Tomas’ bortforklaringer da han bliver konfronteret med virkeligheden – at han løb væk så hurtigt han kunne da lavinen ramte, og han dermed efterlod sin kone og to små børn i sneen. Men det hele er optaget på mobilen, så rebet strammes om den moderne far, hvis selvbillede krakelerer på et splitsekund.

Filminstruktør og manuskriptforfatter Ruben Östlunds pragtfulde satire FORCE MAJEURE fra 2014, har i en scenebearbejdelse af Tim Price – og iscenesættelse af Anastasia Nørlund – fået nyt liv på Aarhus Teater. Og uden filmens muligheder for laviner der tordner ned af storslåede bjergsider, og kameraets magiske tricks der kan understrege dødsangst og klaustrofobi, har Price og Nørlund skabt præcis det kammerspil som ligger forankret i en moderne families tilværelse og selvbillede. Og dramaet FORCE MAJEURE på Aarhus Teaters scene Scala er et kammerspil der vil blive husket.

Er du bange? Hold dig til mor!

Historien i FORCE MAJEURE er helt enkelt – for dem der ikke har set filmen – en tilsyneladende velfungerende moderne familie på et skisportshotel der bliver ramt af en lavine, hvor faren Tomas i panik stikker af, og efterlader moren Ebba og de to små børn i sneen. Og efterfølgende, når sneen og panikken har lagt sig, nægter Tomas alt, og Ebba står tilbage med fornemmelsen af svigt, og tvivlrådigheden om hvorvidt parforholdet holder, og ikke mindst – hvordan familien kommer videre. Kort sagt et kammerspil hvor underliggende forventninger betyder alt, handlinger fortæller sandheden, og en lykkelig slutning kun kan findes ved kompromiser og anerkendelse af det uperfekte menneske.

Kjartan Hansen og Mette Døssing er perfekte som ægteparret der troede de levede i et afstemt og velfungerende ægteskab, indtil urkræfter og instinkter pludselig sætter dem på deres livs prøve. De er begge stereotyper på deres samtid, men på en scene er deres både underspillede og samtidigt overdrevne spil nødvendigt for at trænge igennem med budskabet, der ikke kun hudfletter den moderne mands selvforståelse, men også kvindens rolle i forhold til selvsamme mand.

De har styr på det!

Men det er ikke kun Kjartan Hansen og Mette Døssing der tumler rundt i sneen, for også Carla Eleonora Feigenberg og Martin Bo Lindsten som ægteparrets analyserende venner, samt en herremorsom drinks-sippende og vampet Nanna Bøttcher, der forsøger at overbevise Ebba om sidespringseffektens fortræffeligheder, spiller afgørende roller i kammerspillet. For intet ægteskab er en ø, og både Tomas og Ebba griber grådigt efter støtte og inspiration til hvordan de kommer videre.

I husscenograf Laura Löwes alpelandskab er det meste overladt til publikums fantasi, men små ting som den diminutive feriehytte, den evindelige klikken af og på skiene, den mistrøstige tjener der må overgive sig til robotstøvsugerens selvstændighed i sneen, samt den evigt truende lavinebuldren i baggrunden, skaber præcis det rigtige scenerum. Et scenerum hvor Östlund/Price/Nørlund trioen kan overbevise publikum om tilværelsens uperfekte virkelighed. Det er smukt, det er enkelt, det gør ondt, og det er bidende morsomt. Det er sort humor i hvid sne på Aarhus Teater.

FORCE MAJEURE spiller på Scala scenen på Aarhus Teater d. 16/11 – 6/12 2023, samt igen d. 4.-13. januar 2024.

Foto: Rumle Skafte

SE MERE HER