Anmeldelse: ELEKTRICITET // Hotel Pro Forma, på Statens Museum for Kunst

⭐⭐⭐⭐⭐

Kirsten Dehlholm har ikke mistet gnisten.

Hvis der var nogen der troede at Hotel Pro Forma med den smukke dødsmesse AMDUAT havde skrevet sin egen epilog, må de straks søge ind mod Statens Museum for Kunst og opleve værket ELEKTRICITET. For her beviser Kirsten Dehlholm og HPF hvorfor de uden sammenligning er Danmarks førende performanceteater – og i højeste grad alive and kickin’.

Gennem tre år har HPF studeret, udviklet, samlet og skabt værket ELEKTRICITET, som med udgangspunkt i menneskets begrænsede evner og momentvise genialitet – i forhold til fænomenet elektricitet – har indtaget SMKs sale med guldalder værker. For netop 1800-tallets guldaldertankegang, i forhold til forståelsen og udnyttelsen af elektriciteten i alle dens former, er med Dehlholms intervention blevet til historieskrivning og kunst i yderste potens.

Elektromotorisk kraft opstår ved induktion

I SMK-udstillingen af dansk og nordisk kunst 1750-1900, har Hotel Pro Forma samlet og installeret montrer og historiske genstande, som går i direkte clinch med de i forvejen udstillede værker, og med HPFs performere i evig bevægelse mellem værkerne, er intet som før i SMKs haller.

Et godt eksempel er H. W. Bissens berømte statue Den danske landsoldat efter sejren fra 1850, som i HPFs kategori Atmosfærisk elektricitet rammes af lyn, præcist og indsigtsfuldt kreeret af lysdesigneren Jesper Kongshaug, mens en performers næve mod en stålplade efterfølgende illuderer bragene. Et samlet værk i værket, der understreger iscenesætteren Dehlholms høje niveau af saglighed, kombineret med hendes eminente sans for perceptorisk realitet i forhold til publikum.

Hvem husker nu Blegdammen.

Også den elektriske stols gruopvækkende historie, samt Teslas historiske opdagelser som den elektriske kulbuelampe bliver italesat i ELEKTRICITET. Og det ville ikke være en Hotel Pro Forma produktion uden en vandrende hob af guldalder mennesker der i adstadigt tempo går rundt i salene, og skiftevis lovpriser den danske guldalder gennem sange eller taler, eller blot ved deres tilstedeværelse kaster lys over enkelte begivenheder, værker eller rum.

Hotel Pro Formas eklektiske performance ELEKTRICITET bliver opført fra d. 17. februar til d 19. marts 2023 i Statens Museum for Kunst i København.

Foto: Christoffer Askman

SE MERE HER FRA HOTEL PRO FORMA

SE MERE HER FRA SMK