⭐⭐⭐⭐
Jeg bankede på, men der var ingen der lukkede op – så jeg gik ind!
Den danske antropolog buser bare ind hos den grønlandske pige, præcis som Hans Egede og Danmark bare busede ind i Grønland i 1721, for at kolonisere og kristne den Grønlandske befolkning. Men året er nu 1978, og den grønlandske pige er sendt i pleje i Aalborg, hvor hun i en dansk familie skal lære om en kultur med fremtidsperspektiver, som det så pænt blev formuleret på den tid.
Så symbolikken er tommetyk, den velmenende danske antropolog mener hun gør alt det rigtige, men den grønlandske pige vil bare hjem – tilbage til Grønland. Og så begynder pigen at vandre – tilbage gennem tiden, tilbage gennem Grønlands historie, der jo ikke først startede med Danmarks indtog i 1721. Og den danske antropolog må halse efter for at følge med.
Teatret Det Olske Orkester har arbejdet i tre år på projektet, der igennem research, studierejser og produktion i samarbejde med både grønlandske og danske forskere og kunstnere, er mundet ud i en række spændende tiltag, som nu præsenteres for et publikum. Det er workshops, debatter og udveksling af research, og ikke mindst forestillingen DET VANDRENDE MENNESKE, der i mine øjne er skræddersyet til unge mennesker – f.eks. gymnasieklasser i Danmark.

DET VANDRENDE MENNESKE er et både eftertænksomt og grundigt gennemarbejdet indspark i debatten om den fælles dansk-grønlandske historie, hvor mange danskere kun kender til Grønlands historie fra 1721 og frem. Fra Hans Egede til Mette Frederiksen.
Men det er her poesien træder til i Det Olske Orkesters forestilling. For i en scene, hvor den grønlandske pige strækker sine arme ud til hver sin side for at vise Grønlands lange historie, men hendes bedstemors ånd viser hende, at Danmark kun har spillet en rolle på størrelse med pigens pegefinger, så bliver det store Hans Egede monument i Nuuk pludselig ganske småt.
Og det er præcis blandingen af fakta og årstal, overtro og åndemanere, samt traditionel grønlandsk dans og sang, der er forestillingens store styrke. Med få, men effektive masker og rekvisitter, oplever det umage par historien i glimt, og mens pigen møder både rensdyret, islommen og sin bedstemors ånd, der alle gør hende klogere, så bliver antropologen mere og mere forvirret.
Jeg vil hjælpe siger den danske antropolog.
Jeg har ikke bedt om din hjælp siger den grønlandske pige.

Det Olske Orkesters forestilling DET VANDRENDE MENNESKE er med et gennemarbejdet manuskript af Naja Dyrendom Graugaard og Lotte Faarup, samt en flot performance af Nina Sikkersoq Kristoffersen som den grønlandske pige, absolut en anbefalelsesværdig forestilling, der helt sikkert får dig til at tænke.
Og det er også meningen.
DET VANDRENDE MENNESKE spiller d. 24. marts – 12. april 2025 på Nordatlantens Brygge i København, d. 24. april – 25. april på Falkonergårdens Gymnasium på Frederiksberg, d. 30. april – 3. maj på Filuren/Musikhuset i Aarhus, samt d. 7. maj – 10. maj på Dynamo Workspace i Odense.
Foto: Øyvind Kirchhoff