Anmeldelse: DET PORØSE MENNESKE // Fungi ¤ Systems, Østre Kapel, Sydhavn Teater

⭐⭐⭐⭐

Vegetation, følelser og refleksion.

Dramatiker Vivian Nielsen er reflekterende og pragmatisk, men også herligt fri for virkelighedens snærende bånd i sin dramatiske tilgang til den klimakrise som verden undergår lige nu. I forestillingen DET PORØSE MENNESKE på Sydhavn Teater lever den unge kvinde Alex (Siff Vintersol) i pagt med naturen og i et symbiotisk forhold med en svamp, der påvirker Alex til en grad så menneskets almindelige alder ikke længere spiller en rolle. Alex’ modstykke Fabia (Maria Rich) tonser derudad i forbrugssamfundet på godt og ondt, og ældes som vi kender det. Hver for sig er de to figurer ikke specielt interessante ren dramatisk, men mellem de to kvinder opstår det rum, som forestillingen DET PORØSE MENNESKE lukker op for publikum. Rummet hvor samtalen opstår, rummet hvor der måske kan findes løsninger på verdens tilstand.

Jeg duer ikke til det de gerne vil have jeg skal du til.

Alex siger det meget rammende når hun reflekterer over endnu en jobsamtale, hvor hun høfligt bliver afvist. For det er netop det faktum, at Alex som en puslespilsbrik skal passe ind i forbrugssamfundets store billede, der med slogans som alle har ret til et fedt køkken, fokuserer på materielle goder frem for et bæredygtigt samfund. Og det er også i Vivian Nielsens ord og oneliners vi finder ro.

Siff Vintersol og Maria Rich er forskellige som sol og måne i DET PORØSE MENNESKE, men det tilbageholdende, tænksomme og reflekterende naturbarn Alex nærmest svæver lydløst i Vintersols fremstilling, og den ambitiøse, fremstormende og alligevel omsorgsfulde Fabia bliver af Maria Rich gjort både menneskelig og uundgåelig i sit virkeligheden møder drømmen dilemma.

Sydhavn Teaters Østre Kapel er i forvejen et smukt bygningsværk i pittoresk forfald, men til forestillingen DET PORØSE MENNESKE har et samarbejdende firkløver skabt utroligt velfungerende omgivelser til Vivian Nieslens forestilling. Det er scenograf Marie Rosendahl Chemnitz, komponist Lola Ajima og lysdesigner Brian Larsen, samt billedkunstner Charlotte Petersen, der med animationer og lysbilledprojicering, samt planter, gevækster og grene har skabt det velfungerende rum på Østre Kapel.

Vivian Nielsen og Fungi ¤ Systems’ forestilling DET PORØSE MENNESKE spiller i Østre Kapel fra d. 6. juni til d. 1. juli, 2023.

Foto: Zuhal Kocan

SE MERE HER