Anmeldelse: DEKAMERON // Teater Republique, Østerbro Teater

⭐⭐⭐⭐

Postapokalyptisk klimaangst tager plads i Boccacios klassiker, og overtrumfer både pest og kolera i Anja Behrens’ versionerede DEKAMERON på Teater Republique.

En vidunderligt sprælsk kvintet bestående af Stephanie Nguyen, Siff Vintersol, Anton Hjejle, Lasse Steen og Simon Kongsted tager digteren Giovanni Boccaccio på ordet, og lader oprøret ulme i hver en lille bevægelse de tager i instruktør Anja Behrens’ vilde forestilling. For det er ikke kun Boccacios fire ryttere i drømmesynet – den hvide, den røde, den sorte og den gustengule – der spreder død og ødelæggelse, det er mennesket selv der er den største misdæder, det er mennesket selv der bringer apokalypsen ned over moder jord.

Hvor det i den oprindelige historie fra år 1349 var en gruppe på ti der flygtede fra pesten i Firenze, og i ti dage fortalte opbyggelige historier til hinanden, er det i dramatiker Karen-Maria Billes version en gruppe på fem, der i et postapokalyptisk landskab efter klimakatastrofen fortæller sagn og historier.

Moraler, samt læren om menneskets svagheder, fristelser og sejre er stadig præsente i fortællingerne på Republique, og tilføjede elementer som ophævelse af kønnet, så karaktererne jævnligt kan skifte køn undervejs, slipper spillerne fri – og lader historierne fortælles uden snærende bånd og forventninger.

Forventninger kan man nu stadig godt have til DEKAMERON, der i scenograf Ida Grarups gråstøvede verden er et mønstereksempel på hvordan fri leg kan samles, og til sidst ende med at skabe et stærkt underholdende, men stadig dybt alvorligt opråb. En indtrængende appel til at lægge vores forfængelighed til side, og tage hinanden og vores jordklode alvorligt før det er for sent.

Forestillingen DEKAMERON spiller på Teater Republique d. 21. september – 28. oktober 2023.

Foto: Sara Galbiati

SE MERE HER