Anmeldelse: DE VILDE KANINER Teatermenu // Rodfast, på Østre Gasværk Teater

Anmeldelse af Teatermenuen til DE VILDE KANINER på Østre Gasværk Teater.

Ingen skal fucke med de vilde kaniner.

Det er Peter A.G.’s egne ord om det misbrug af GNAGS’ tekster, som han mener et politisk parti udøver for tiden. Men mere om det til sidst i artiklen, nu gælder det endnu en forrygende teatermenu i Østre Gasværks foyer. For neden under den store publikumsopbygning, hvor kokkene Anders Larsson og Jesper Paustians RODFAST tryller med råvarerne, er teatermenuen til DE VILDE KANINER nu klar til at blive serveret.

For dem der endnu ikke har besøg Rodfasts borde i foyeren på Østre Gasværk, og derfor undrer sig lidt over konceptet, så er det meget simpelt – Anders Larsson og Jesper Paustian kan simpelthen godt lide Østerbro Teaters tilgang til det samfund vi lever i, og den måde som teatret lader kunsten tager sin rolle alvorligt. F.eks. som når Østre Gasværk tager GNAGS’ tekster alvorligt i teaterkoncerten DE VILDE KANINER. For det er også sådan Rodfast tænker – de skaber helt simpelt forrygende god mad, hvor de sætter råvarernes kvalitet og producenternes bæredygtige tanker over flashy nye ideer og overvurderet pynt. Og det kan mærkes i deres teatermenuer.

Teatermenuen til Østre Gasværks teaterkoncert DE VILDE KANINER er i udgangspunktet to retter – en forret og en hovedret – og der er altid et godt vegansk alternativ,  ligeledes med to retter. Men der findes også altid en dessert på kortet der kan tilvælges, og da menuen serveres fra kl 17.00 (DE VILDE KANINER spiller kl 19.30), er der rigeligt med tid til tre retter. Hvilket jeg og min ledsager da også valgte.

Til forretten nappede vi et glas af husets hvidvin fra Vinhanens fustager – en absolut tilforladelig Grauburgunder – der passede fint til fisken.

Rimmet fisk / Mættet vinaigrette med fennikel, kapers og syltede drueagurker / Spæd salat og urter fra egen have / Toppet med boghvedekerner og skilt fløde med dild-olie. Foto: Sceneblog.dk

Det er kendetegnende for Rodfasts tilgang bare at skrive rimmet fisk på menukortet, for det er jo det vi fik, så hvorfor egentlig skrive mere. Og det kan jo også være at dagens udbud på fiskemarkedet tilsiger at fiskens art skifter. Men til dem der går op i, hvilken fisk man spiser, kan jeg berette at det var et pænt – og fast – stykke torsk som var hovedbestanddelen i vores forret, der i øvrigt var var ledsaget af lidt godt brød og en gedigen pesto.  

Fiskens faste konsistens er altid et udtryk for nænsom behandling i køkkenet, og da torsken således var godt behandlet og fuld af smag, og samtidig serveret med masser af smag og knas i form af både sprød salat og ristede boghvedekerner, så forsvandt forretten hurtigt – som en forret skal. Og pestoen til brødet fik hård konkurrence fra den godt blandede vinaigrette med fennikel, kapers og syltede drueagurker, der uundgåeligt ligger tilbage i bunden af tallerkenen, når fisken er svømmet sin vej. Godt brød er i øvrigt altid en vigtig indikator, når man skal bedømme om restauratøren tager sine gæster alvorligt. Og ja, Rodfast har bestået brødtesten igen igen.

Et alvorligt valg var i øvrigt undervejs, da tjeneren havde fortalt lidt om Østre Gasværk vinkortet, der i al sin udmærkede simpelhed består af en enkelt slags bobler, tre slags hvide vine, og tre slags røde. Og der er kun en enkelt fra hver kategori, der kan købes glasvis, da de er fra Vinhanens gode fustager. En slags husets vin som jeg tolker det. Og det var som sagt netop sådan et udmærket glas vi fik til forretten.

Men da vi skulle til hovedretten – en Teriyaki-marineret kylling – opstod udfordringen, da vi jo skulle ind til DE VILDE KANINER efter maden, og selv om det var til musik af GNAGS, ikke havde lyst til at slingre ned ad hverken Vestergade eller Østre Gasværks flotte trapper. For den Johanninger 2022 Spätburgunder vi havde udset os på vinkortet, kunne jo kun fås som hel flaske.

Det er naturligvis ikke noget problem hvis man er fire eller flere der spiser sammen, men vi var altså kun to personer, der helst skulle holde os nogenlunde sobre. Men så kom vi i tanke om pausen i teaterkoncerten, og da restauranten heldigvis ikke har noget imod at passe på en påbegyndt flaske, så kan man altså nyde flaskens sidste glas i pausen. En storartet løsning, der pludselig åbner op for flere muligheder på vinkortet – en mulighed vi benyttede os af, og derfor fik den føromtalte fint tempererede Spätburgunder serveret, første gang til hovedretten – og anden gang i pausen.

Teriyaki-marinerede kyllingeoverlår / Glaserede gulerødder / Grillet selleri / Urtevinaigrette / Stegte kartofler med urter fra egen have. Foto: Sceneblog.dk

Og hvor var vi dog glade for det. For det lækre stykke kylling, i al sin Teriyaki-marinerede vælde, samt de ovngrillede rodfrugter og grøntsager i sin egen kraftige urtevinaigrette, og ikke mindst Rodfasts efterhånden legendariske medfølgende skål med små kartofler, rullet i god smag på panden, krævede en vin af en vis robusthed. Og præcis det får man i en Johanninger Spätburgunder, der med sin karakteristiske tørre bouquet fejer benene væk under mange, men omvendt løfter retter som Rodfasts Teriyaki-marinerede kylling, og lader smagen af den sent modnede Pinot Noir drue folde sig ud som den skal. Jeg siger selvfølgelig ikke at man absolut skal vælge denne vin – Vinhanens fustagevine er absolut godkendte – men for dælen hvor passede den Spätburgunder godt til den lækre Teriyaki-kylling.

Og der røg vist også lige en lille slurk ned til desserten, for jeg er altså opdraget med at rødvin og chokolade passer sammen. Og man gør jo altid, hvad ens mor siger.

De Vilde Kaniner desserten på Rodfast – hvid chokoladecreme med kompot af rabarber og jordbær, med ristet havre og mørk chokolade. Foto: Sceneblog.dk

I princippet skal man jo ikke overspise når man er på vej i teatret, og Rodfasts teatermenu på to retter er rent faktisk rigeligt før teaterkoncerten DE VILDE KANINER. Men da Sceneblogs udsendte har en sød tand, så ville vi ikke undlade at prøvespise restaurantens dessert – en lille glasskål med chokolade, kompot og knas.

Og her var der, i sand Rodfast tradition, ikke mange dikkedarer. Serveringen bestod blot af en enkel glasskål med en kompot af rabarber og jordbær, overhældt af en lind hvid chokoladecreme, toppet op med masser af ristet havre og revet mørk chokolade. Friskt, koldt, knasende. What’s not to like.

Kort sagt, alt i alt en ret perfekt teatermenu med alt hvad hjertet begærer, serveret bistro-style af Rodfast i Østre Gasværks travle foyer.  

Husk at bestille bord – samme sted hvor du har købt din billet til DE VILDE KANINER.

Foto: Sceneblog.dk

SE MERE HER OM RODFAST PÅ ØSTRE GASVÆRK OG TEATERMENUEN DE VILDE KANINER

SE SCENEBLOG ANMELDELSEN AF TEATERKONCERTEN DE VILDE KANINER HER

PS: Jeg lovede jo lige at foto-dokumentere vores oplevelse med den indledende BREAKING NEWS, hvor GNAGS’ ankermand Peter A.G. midt under vores middag bekendtgjorde i Berlingske, at han vil sagsøge Lars Løkke og Moderaterne for at misbruge hans tekster i valgkampen. Og kom så – på bedste Aarhus manér – med ordene; Ingen skal fucke med de vilde kaniner.

Virkeligheden melder sig – Breaking news om DE VILDE KANINER – midt under indtagelsen af teatermenuen på Østre Gasværk. Foto: Sceneblog.dk

God fornøjelse med både teaterkoncert og teatermenu på Østre Gasværk.