Anmeldelse: ANOTHER BRICK IN THE WALL, PART 5 // Østre Gasværk, Østerbro Teater

⭐⭐⭐⭐⭐

Hjerteskærende grumt gensyn med legendarisk musik på Østre Gasværk.

Stakkels Pink. Men han er også den eneste der er værdig til medynk, for alle vi andre har en fest på Østre Gasværk, når ANOTHER BRICK IN THE WALL – PART 5 tordner derudaf. En fest med både tårer og eftertænksomhed, men også et fantastisk musikalsk gensyn med Roger Waters og Pink Floyds episke album.

Historien, der allerede på rockgruppen Pink Floyds album The Wall i 1979 var inddelt i tre dele, handler om Pink, der mister sin far som lille, samt Pinks overkontrollerende mor og Pinks ungdom i et altødelæggende og kontrollerende skoleforløb, der alt sammen bliver betegnet som sten i den mur som Pink bygger i sit sind – en mur der holder alle ude, og gør Pink endnu mere indelukket og fortabt. En historie der skal tages alvorligt for ikke at træde på komponisten Roger Waters eget liv, der ligger til grund for den grumme tekst. Waters gik på Cambridgeshire High School for Boys i 1955, og som 12-årig oplevede han lærernes tyranni, og alt for ofte sarkastiske og kontrollerende væremåde på skolen – hvilket ligger til grund for hans værk Another Brick in the Wall.

Og alvorlig er også præcis det ord jeg vil bruge om Søren Møllers musikdramatiske forestilling på Østre Gasværk. For ANOTHER BRICK IN THE WALL – PART 5 er med Heinrich Christensen som instruktør, Kim Witzel som scenograf og Søren Graversen som kapelmester og skaber af de musikalske arrangementer, blevet præcis så mørk og dyster som Pink Floyds originale værk var i 1979.

Hey, teacher, leave us kids alone.

Det er Johan Olsen og Jimmy Jørgensen der alternerer i den dominerende rolle som Pink, og til premieren var det Johan Olsen der fejede al modstand ned ad brættet som den nedbrudte Pink. Dyb, rusten og heartbreaking sang Johan Olsen stående, dansende, liggende og hængende fastspændt i en stol med hovedet nedad. Den karismatiske sanger fra Magtens Korridorer og Volbeat har ikke glemt hvordan man rammer sit publikum lige hvor det kan mærkes. Og med et yderst kompetent udvalg af musikere på scenen strømmer de rå riffs ud i gasværkets kuppel, der med det nye TheatreMax system oplyses, nedtones og foldes ud med billeder og projektioner, af alt fra brændende ild til et kæmpe drengekor der en efter en kaster sig i afgrunden.

Forestillingens scenografi og store opbud af dansere og luftartister understøtter fortællingen effektivt, og man kan se at aerial designer Sita Bhuller Otto, der tryller med de erfarne aerial artists til en grad så de i perioder er tæt på at tage al opmærksomheden, arbejder med at finde det smukke i mørket. Og det er præcis den rolle som de flyvende kunstnere har fået – at komplementere Pinks grumme historie som lys i mørket, hvad enten det er som solen der skinner, eller som helvedes flammer der omslutter den lille Pink.

ANOTHER BRICK IN THE WALL – PART 5 i Østre Gasværk er en grum fortælling og en overvældende oplevelse, men også et fantastisk gensyn med Pink Floyds udødelige musik.

Forestillingen spiller i København på Østre Gasværk d. 22. september til d. 3. december 2023, og i Aarhus d. 5. – 20. januar 2024 i Musikhuset Aarhus.

Foto: Søren Malmose

SE MERE HER – ØSTRE GASVÆRK, KØBENHAVN

SE MERE HER – MUSIKHUSET AARHUS

En tanke om “Anmeldelse: ANOTHER BRICK IN THE WALL, PART 5 // Østre Gasværk, Østerbro Teater

Der er lukket for kommentarer.