ALT. ANDET. END. ANDERSEN! // H.C. Andersen Festivals, på Teater Momentum

⭐⭐⭐

Vi plukker bare lidt tvivl ved vejkanten

A – skal soldaten slå på træet? Eller B – skal soldaten slå på sig selv?

I H.C. Andersen Festivals’ forestilling ALT. ANDET. END. ANDERSEN! spørger en lille gruppe forskere publikum, hvilken vej eventyret skal tage. Men oh ve, oh skræk hvis eventyret ikke udvikler sig efter planen, for så har demokratiet jo spillet fallit, og magten må nødvendigvis overgå til den der tager ansvaret på sig – og skærer igennem.

Der er mange lag i den til tider absurde, til tider pjattede, og til tider ret morsomme forestilling ALT. ANDET. END. ANDERSEN! der i sin form og titel postulerer oprør, men i sit credo viser at H.C. Andersen stadig er højt elsket.

De fire forskere – spillet af Amanda Bøgestrøm Isaksen, Anders Cornelius Zoffmann, Ida Brinch og Malte Joe Frid-Nielsen – er forestillingens grundstamme, og hver gang forestillingen opføres, har de inviteret en guest star på scenen, der skal spille hovedrollen i det eventyr som publikum vælger skal spilles på scenen. Ved premieren var det Ditte Hansen, og som det er, når en skuespiller først får replikkerne når de skal siges, skal der en del disciplineret skuespil til for at det er godt. Men gudskelov er Ditte Hansen præcis så professionel som den form for teater kræver, og leverede til premieren en skøn semi-impro teatersportagtig performance, som selv H.C. Andersens ånd ville have klukleet af.

ALT.ANDET.END.ANDERSEN

Det er en af Odenses egne – Jesper Dupont – der har iscenesat forestillingen for H.C. Andersen Festivals, så nationaldigterens fødeby er stærkt repræsenteret i den omvendte hyldestforestilling til Andersen, en forestilling der bærer præg af lysten til at give suppen med de velkendte eventyr nye krydderier.

Den frit flyvende tekst er af Malte Joe Frid-Nielsen, der både er skuespiller, stuntman og indehaver af flere sorte bælter indenfor kampsport, men har også en kandidat i teater- og performancestudier med hovedopgave i Adam Oehlenschlägers Kjartan og Gudrun, så det er en mand med mange talenter der har forfattet ordene til ALT. ANDET. END. ANDERSEN!  Og sidst, men ikke mindst, er det den kreative H.C. Andersen ekspert Henrik Lübker der står for dramaturgien. Mange husker sikkert Lübker for hans store indsats som creative director under udviklingen af det nye H.C. Andersen hus i Odense, og Lübker har i forestillingen ALT. ANDET. END. ANDERSEN! da også sørget for at nationaldigterens ånd er kontinuerligt til stede, hvilken situation der end måtte opstå på de skrå brædder. Og man må sige at der opstår situationer.

Det er ikke uproblematisk at pille ved kendte og elskede værker, men det unge hold på scenen og de tre bagmænd lægger alle kræfter i, og selv om jeg i starten sad og rystede lidt på hovedet, så endte jeg alligevel med at klukle sammen med HCAs ånd.

Og tjah – måske levede de endda lykkeligt til deres dages ende.

Foto: Ard Jongsma

SE MERE HER