24 MULIGE AFGRUNDE // Lene Skytt & Sydhavn Teater, Østre Kapel på Vestre Kirkegård

⭐⭐⭐⭐

Dine læber var en lasso

En fin firstemmig symfoni breder sig i Østre Kapels hvælvede rum, hvor Lene Skytt og Sydhavn Teater præsenterer dommedagsfortællingen 24 MULIGE AFGRUNDE, og der er en næsten overgivende svag resonans i kobberpladerne, når de bløde mennesker taler hårdt. Sanger og musiker Nikolaj Nørlund, skuespiller Maria Carmen Lindegaard, danser Martin Gæbe og sopran Bodil Øland er samlet i Østre Kapel som repræsentanter for en uddøende race – homo sapiens mollis – det bløde menneske.

For ikke at dræbe selv, skal du dræbe dig selv

Kampen mod maskinerne har lige siden industrialiseringen i 1800- og 1900tallet været et yndet emne, og frygten for at maskiner, algoritmer og kunstig intelligens skal overtage verden og udrydde menneskeheden, har været på toppen af plakaten verden over. For selvfølgelig er det en super spændende fortælling – menneskehedens udryddelse – og så endda på grund af noget vi selv har bygget.

Hvad havde I forestillet jer? Kan I ikke se det for jer? I bliver overflødige

Sceneinstruktør og producent Lene Skytt har valgt at lade dommedagstesen brede sig til Sydhavnen, og hvad kunne være mere passende, end at opføre forestillingen om menneskets udryddelse på en kirkegård. Det smukke Østre Kapel, som Sydhavn Teater i flere år har kæmpet for at redde, er således blevet det scenerum som scenograf Allan Frausing har ladet beklæde med et stort antal kobberplader, frit hængende ned fra det bindingsværkbeklædte kapelloft. Og vel at mærke præcis så tæt på de fire performere, at kobberet virker som en skov af resonans, en levende mur af metal der taler – svarer når den med slag og berøringer bliver spurgt.

Du kan erstattes. Du bliver erstattet

Det er dramatiker Peter-Clement Woetmann der har forfattet ordene i 24 MULIGE AFGRUNDE, der er delt op i 24 små scener, hvor de fire meget forskellige performere illuderer de forskellige scenarier i kampen mod overmagten, imod algoritmerne der er ved at overtage jorden. Med risiko for at blive sat i bås med Orson Welles’ halloween radioudsendelse af H.G.Wells’ The War of the Worlds i 1938, kaster Woetmann sig ud i et lyrisk overdrev, hvor specielt Nikolaj Nørlund shiner når han får lov til at synge.

Lene Skytt og Sydhavn Teaters 24 MULIGE AFGRUNDE opføres i Østre Kapel, fra d. 27. august til d. 24. september 2022.

Foto: Malik Grosos

SE MERE HER