DITTE MENNESKEBARN // Sydhavn Teater, i Østre Kapel

⭐⭐⭐⭐⭐

Martin Andersen Nexøs DITTE MENNESKEBARN bliver i Østre Kapel til et nådesløst familieportræt under det beskidte undertøj, for Sydhavn Teater har ingen fine fornemmelser når det gælder om at fortolke arvesølvet.

Det er den tyske iscenesætter Mareike Mikat der har fået lov til at boltre sig i kapellet, og lige som da hun iscenesatte ET DUKKEHJEM på Sydhavn Teater, hvor både skuespillere og 8 gæster ad gangen befandt sig i en campingvogn, har hun – denne gang sammen med scenograf Laura Rasmussen – skabt et næsten intimiderende intimt rum i kapellet. Her flyver vasketøjet publikum om ørerne, og afstanden mellem publikum og skuespillerne Mille Maria Dalsgaard og Maria Carmen Lindegaard er mindre end en spytklats rejse.

Stoppede, flikkede, forstærkede

Nexøs fortælling om rakkerens tøs med det uægte barn, der livet igennem må leve med den konstante forventning om at stå til rådighed, fortælles på Sydhavn Teater gennem de to skuespillere både simultant, side om side, og som rasende modsætninger. Alle karakterer i den hjerteskærende historie om det gode mod det onde, om moderskab, pligtfølelse og samfundets nederste klasse, bliver excellent performet af de to pragtfulde skuespillere. Bare måden man trækker sin sokker op på, og en lille bitte ændring i gangarten, viser klart hvornår man er Rakkeren, og hvornår man er Ditte igen.

Den som slikker sine sår i mørket, ses ikke.”

Mareike Mikats DITTE MENNESKEBARN på Sydhavn Teater er muligvis ikke den mest tro Martin Andersen Nexø fortolkning, men den er præcis så reflekterende og revolutionært overbevisende som Nexø ville have ønsket det, hvis han var gået en aftentur i Sydhavnen i dag. Det kan godt være han ligger begravet på Assistens Kirkegård, men for tiden lever den gamle revolutionær i bedste velgående i Østre Kapel på Vestre Kirkegård.

DITTE MENNESKEBARN spiller i Østre Kapel d. 9.-25. september.

Foto: Lars Grunwald

SE MERE HER